Om Frihet

Du läser just nu Om Frihet.

Vet du om att någon annan har tillgång till den informationen? Nej, inte om bloggen utan om att just du läser den här bloggen? Håller du med mig om det jag skriver, eller är du bara här på besök för att se vad liberaler kan tänkas tycka? Spelar ingen roll, du är nu officiellt smittad av liberalismen, åtminstone vad gäller registren. Nu kommer du inte råka illa ut för det, men kom ihåg principen.

Om jag känner till att någon övervakar din kommunikation inom ett visst områden så kan jag sätta dit dig. Om din arbetsgivare filtrerar och registrerar vilka sidor du besöker under arbetstid så kan tipsa dig om en intressant artikel på SvD. Om du sedan klickar på länken visar det sig att du inte alls kom till SvD utan till något med sexanknytning. Efter två, tre sådana misstag kommer din chef garanterat vilja prata med dig om dina internetvanor. Kanske blir du också försiktig med att klicka på länkar, men vad ska du göra?

Man kan dessutom rikta en kampanj mot enskilda individer genom att bifoga länkarna i vanliga mail och det är lätt att förfalska ett mails avsändare. Du kan t.ex. få ett mail från din chef eller en viktig kund, som ber dig titta på något. Mailet ser ut att komma från rätt adress, men är i verkligheten skickad av en helt annan person.

Tänk dig nu att man kan skicka förfrågningar om webbsidor, precis som om någon klickat på en länk, men låtsas som om den som klickat satt på en annan adress, kanske din egen. En person som kan genomföra det kan då smitta dig med vilken -ism som helst och det finns inget du kan göra åt saken. Tror du FRA kommer intressera sig för din kommunikation om du ofta besöker sidor om Hizbolla eller IRA?

(Självklart ska myndigheter ha möjlighet att avlyssna misstänkta grova brottslingar, men först efter bifall i domstol, vilket man får då man presenterat trovärdig information om en misstänkt person.)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s