Piratpartiet, skapande och immaterialrätt

Läste nyligen ett inlägg av Simon Rosenqvist på bloggen Stenskott. Han skrev något som fick mig att fundera över hur han och vissa andra inom Piratpartiet ser på skapande.

Kreatörer talas det ofta om. Men kreatören kan inte äga någon information. Att vara kreatör är inte att skapa något nytt. Det är att utifrån de intryck samhället och naturen gett en omformulera och mixa information i nya former och i nya artefakter. Transformatörer är i sanning ett lämpligare ord!

Visst är det sant att kreatörer i ett fritt samhälle inte kan kontrollera hur deras verk används eller kommuniceras, men bara för att något är lätt att kopiera betyder inte att alla hade kunnat skapa originalet.

Att med rättsosäkra metoder försöka förhindra kopiering leder till ett obehagligt samhälle få vill leva i, men att å andra sidan hävda att kreatörer och uppfinnare bara omformulerar vad som redan är där, är rent ut sagt löjligt.

Enskilda individers begåvning, kombinerat med många års hårt arbete, är källan till alla stora framsteg och alla stora verk. Vill man ha samhällsutveckling måste den som utför arbetet få lön för mödan.

Ja, det finns ”fel” i upphovsrätten där saker som inte har faktisk verkshöjd åtnjuter skydd. Patent används i vissa branscher främst för att blockera konkurrenters nyutveckling och vissa skyddstider verkar satta främst med tanke på storbolagens lönsamhet. Trots dessa ”fel”, som i mitt tycke främst kan tillskrivas för låga krav på verkshöjd, finns det inom immaterialrätten en viktig tanke om att skydda och belöna de individer som för egen maskin för samhället framåt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s